Ghana Life: Elephants Past and Present

Ghana Life: Elephants Past and Present

Tegenwoordig zijn olifanten voornamelijk verbonden met Oost- en Zuid-Afrika, waar ze meanderen in ongelooflijke groepen, maar West-Afrika herbergt tot nu toe ook kleinere hoeveelheden van ‘s werelds grootste landdier. De naburige buur van Ghana, Ivoorkust, dankt zijn naam aan een lange relatie met olifanten, en af ​​en toe kunnen nederige groepen worden gelokaliseerd in het noorden van Navrongo tot Ouagadougou in Burkina Faso. In Ghana zelf is de meest voor de hand liggende mogelijkheid met betrekking tot het zien van wilde olifanten in het Mole National Park in de noordelijke regio, waar ze al heel lang de kosten van de verzekering beheersen. Tegenwoordig zijn Ghanezen op de hoogte van verhalen in de beroemde pers over op hol geslagen olifanten die verwoestingen veroorzaken in lijnsteden, maar dergelijke gebeurtenissen zijn ongebruikelijk. Individuen leven lange tijd in Ghana zonder wilde olifanten te zien of zich ervan bewust te worden, maar de ongelooflijke monsters hebben een permanente smet achtergelaten in de Ghanese cultuur en publieke persoonlijkheid.

Het tekort aan olifanten in het huidige Ghana beveelt aan dat ze in het verleden werden nagestreefd tot bijna eliminatie voor voedsel. De term ‘een olifant vermoorden’ is vooralsnog verbonden met een ongelooflijke eetervaring. In het begin van de autonomie zeiden de jonge mannen van de veranda, bondgenoten van Kwame Nkrumah, altijd: ‘Osagyefo (de Verlosser) heeft een grote olifant geslacht, er zal veel te eten zijn.’ Zelfs nu, in de eenentwintigste eeuw, speelt de olifant een vitale rol in de Ghanese wetgevingskwesties, aangezien hij is ontvangen als het logo van de Nieuwe Patriottische Partij (NPP) die Ghana van 2001 tot 2009 bestuurde onder leiding van John Kufuor, de belangrijkste publieke pionier van zowel het kantoor binnenkomen als het verlaten.

De olifant, esono, blijft een ongelooflijk beeld in Ghanese regeringskwesties, maar het is veel herkenbaarder in de gebruikelijke cultuur en wordt duidelijk benadrukt in Ashanti-spreuken en bug, Ananse, verhalen. Een opmerkelijk voorschrift luidt: ‘Als je achter een olifant wandelt, zal de dauw je niet nat maken.’ De jonge mannen van de veranda vertrouwden er hoogstwaarschijnlijk op dat dit geldig zou blijven, maar tijdens de militaire ontsteltenis van 24 februari 1966, toen hun redder werd verdreven, begonnen ze een aanzienlijk breder gebruikt Afrikaans gezegde te begrijpen: ‘Wanneer olifanten vechten, wordt het gras gestampt. . ‘

In de veelgeprezen verslagen van Ananse, de kever, nemen olifanten over het algemeen ondergeschikte delen aan als de uiteindelijke slachtoffers van onverschrokken spoorzoekers die verder de bossen in gaan dan ooit tevoren. Overigens krijgen olifanten een brandpuntbaan, bijvoorbeeld in het verhaal van ‘de schitterende staart van de soevereine moeder van olifanten’. De olifant wordt afgebeeld met betoverde krachten: ze verandert in een dame, maar met een gebrekkig inzicht om een ​​persoon te verbeteren. Dit verhaal is geïnteresseerd omdat het in twee vormen verschijnt. In de tweede vorm wordt de soevereine moederolifant met een schitterende staart vervangen door sasabonsamhene, de baas of heer van de bosbeesten, eveneens met een schitterende staart. De sasabonsam is over het algemeen duidelijk een afgrijselijk legendarisch dier en dit beveelt aan dat de olifant, esono, eveneens als een verbazingwekkende vijand werd gezien.

Spoorzoekers hebben misschien de olifant gevreesd en bekeken, maar houtsnijders zouden dit onmiskenbare monster met veel warmte moeten zien. Olifanten worden in een ongelooflijk assortiment van maten en structuren gesneden om aan toeristen aan te bieden en om op pad te gaan. Een beroemde kleine snede stelt een rij minuscule olifanten voor die een verlenging oversteken en enkele wezens worden afgeleverd van een paar gram in gewicht tot een zo groot mogelijke lift of een klein kind zit schrijlings.

De wereldwijde uitwisseling van ivoor is beperkt, dus olifanten worden op dit moment niet achtervolgd voor hun slagtanden en kunnen rustig leven in openbare haltes en wildwinkels. Idealiter zal hun aantal toenemen om meer reizigers aan te trekken en toe te voegen aan de economie, aangezien ze nooit zijn gestopt om iets toe te voegen aan andere belangrijke delen van het leven in Ghana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top